Het gedrag van marters

De marter is over het algemeen een gemakkelijk te vangen dier. De echte uitdaging als het gaat om het vangen van marters is het lokaliseren van hun specifieke territoria. Met hun nieuwsgierige aard kunt u er echter vrijwel zeker van zijn dat ze naar uw val worden getrokken, vooral als u het juiste aas en lokaas gebruikt.

Marter

De marter lokaliseren

Hoewel eerder gezegd is dat het lokaliseren van de marter een uitdaging is, is het in werkelijkheid eerder vervelend dan moeilijk. Marters geven de voorkeur aan geïsoleerde en verhoogde (naald)bossen, dus het kost wat beenwerk om te vinden wat u zoekt.

Om de juiste locatie te vinden kun u zich het beste richten op het gedrag van hun gebruikelijke prooi: eekhoorns. Enige wat u daardoor hoeft te doen is door een nabijgelegen bos te lopen, op zoek naar pijnbomen met misvormde en gescheurde dennenappels die rond de bomen liggen. Dat gebied wordt duidelijk bevolkt door eekhoorns en is daarom ook de ideale plek om de val voor de marter in te stellen.

Vangkooien zijn ideaal

Vangkooien zijn ideaal om marters levend te vangen. Vergeet echter niet om de vangkooien zo vaak als mogelijk controleert, bij voorkeur één keer per dag, om te voorkomen dat de gevangen marter verandert in een gratis maaltijd voor nabije roofdieren.

Indien u lokaas erbij wilt gebruiken, moet u weten dat de marter een vrij uitgebreid en gevarieerd dieet heeft. Marters zijn verder ook niet de meest agressieve roofdieren, waardoor het gebruik van bijvoorbeeld levend aas, meestal niet de moeite waard is. Kunstaas, en met name kunstaas met een vissengeur, is ideaal. Met een paar druppels visolie op het aas boekt u het beste resultaat bij het vangen van marters.