Het verschil tussen ratten en muizen

Last van ratten of muizen? Kom erachter welke van de 2 het is

Muis of rat

Wat werkt om muizen te bestrijden, werkt niet per se ook bij ratten. Weet u dat u last heeft van knaagdieren, maar heeft u de brutale wezens alleen nog maar gehoord en nog niet (goed genoeg) gezien? Kennis van zaken zoals hun gedrag, voorkeur op het gebied van voedsel en leefgebieden zal u helpen om uw bestrijdingsplan gerichter uit te voeren.

Kleine muizenvallen die voor muizen werken, werken niet voor grote ratten. En rattenvallen die uw op de grond plaatst zullen bijvoorbeeld geen ratten vangen die u wellicht in de daken hoort, omdat die weer de neiging hebben om hoog te blijven.

Een van de belangrijkste verschillen tussen muizen en ratten op gedragsniveau is dat muizen nieuwsgierig zijn, terwijl ratten voorzichtig zijn.

Het gedrag van muizen en ratten

 • Muizen zijn erg nieuwsgierig en zullen vrijwel alles dat nieuw is onderzoeken. Bij muizen kunt u dan ook het beste de muizenval plaatsen op het pad van de muis. De kans is groot dat de muis uit nieuwsgierigheid aan de val zal snuffelen. Als u in de eerste paar dagen niets ontdekt, bevindt de val zich waarschijnlijk op de verkeerde plek en moet u deze verplaatsen.
 • Ratten daarentegen zijn erg voorzichtig en zullen er eerder voor kiezen om nieuwe dingen op hun pad te vermijden, totdat er voldoende tijd is verstreken om er gewend aan te raken. Bij ratten is het handiger om eerst niet-ingestelde vallen in het pad van de rat te plaatsen. Wanneer de rat er eenmaal gewend aan is geraakt, vervangt u de niet-ingestelde val met een rattenval.

Natuurlijke habitat

 • Muizen eten liever graankorrels en planten, maar voeden zich met bijna alles. Een muis bouwt zijn nest op een verborgen plek in de buurt van een voedselbron. Het zal zowat elk zacht materiaal of fijn versnipperd papier gebruiken om zijn nest te bouwen.

  In één jaar tijd kan een vrouwelijke muis tot 10 nesten van vijf tot zes jongen fokken. Deze 60 nakomelingen kunnen zichzelf al na 6 weken reproduceren! Muizen leven meestal ongeveer negen tot twaalf maanden.
  • Ratten eten bijna alles, maar ze geven de voorkeur aan vers graan en vlees. In tegenstelling tot muizen, die zelden graven, graven ratten onder gebouwen, langs hekken en onder planten en puin.

   Een rat kan zes nestjes krijgen van maximaal 12 jong per jaar. Deze 70+ ratten kunnen beginnen met fokken wanneer ze drie maanden oud zijn. Ratten broeden voornamelijk in het voorjaar en hebben een levensduur van 12 tot 18 maanden.

Feiten over muizen

 • Muizen zijn bang voor ratten omdat ratten muizen doden en eten
 • Rattengeur kan muizen sterk afschrikken en hun gedrag beïnvloeden
 • Muizen hebben zelf een muskusachtige geur
 • Muizen zijn kleurenblind, maar hun andere zintuigen zijn zeer scherp
 • Muizen zijn zowel binnen als buiten te vinden, in steden en op het platteland
 • Tekenen van aanwezigheid van muizen zijn o.a.; uitwerpselen, knagende geluiden en sporen

Feiten over ratten

 • Net als muizen zijn ratten nachtdieren, hebben ze een slecht gezichtsvermogen, maar hebben ze een zeer sterke geur, smaak en gehoor.
 • Ratten zijn in vergelijking met muizen veel groter, hebben grovere vacht en hebben verhoudingsgewijs grotere koppen en voeten
 • Tekenen van aanwezigheid van ratten zijn o.a.; uitwerpselen knagende tekens, sporen en holen