Wat u moeten weten om muizen te bestrijden

Wat u moeten weten om muizen te bestrijden

Muizen kunnen een hoop narigheid veroorzaken. Zij kunnen veel schade aanbrengen door hun geknaag.

Muizen kunnen een hoop narigheid veroorzaken. Zij kunnen veel schade aanbrengen door hun geknaag.

Ze knagen aan van alles en nog wat. Het kan gebeuren dat ze door het knagen aan draden en kabels zelfs kortsluiting en brand veroorzaken.
 

En dan de lucht die ze meebrengen. Mannetjesmuizen hebben de gewoonte overal hun geurvlaggen achter te laten om zo hun territorium af te bakenen. En dat levert een verschrikkelijke stank op in huis.
 

Stank is een heel vervelend probleem. Wat dacht u evenwel  van de ziekten, die muizen verspreiden? Bekend zijn o.a. het Hanta-virus, de ziekte van Weil en het Salmonellavirus.

Sommige ziekten ontstaan door bevuiling van het voedsel door de muis.
 

Muizen vermenigvuldigen zich razendsnel. Een muis kan in een jaar tijd 120 nakomelingen voortbrengen.

Het is belangrijk tijdig tot bestrijden over te gaan. Wij kunnen u daarbij helpen.
 

Om de muizen op de juiste wijze te vangen is het noodzakelijk wat meer van de muis af te weten zodat u de meest passende diervriendelijke kooi kunt aanschaffen.

 

De huismuis, die u hieronder ziet afgebeeld is een nachtdier. Hij kan tot 9,5 cm groot worden. Ook zijn staart kan die lengte hebben. De huismuis  houdt u met zijn nachtelijke activiteiten uit uw slaap.

Huismuis

Het is een alleseter. Door zijn vreterij veroorzaakt hij de reeds beschreven narigheid en ziekten.

De huismuis, het woord zegt het al, kan u in uw huis tegenkomen, achter plinten, in hoeken en ook op het plafond. Daarnaast voelt de huismuis zich in zijn element in "graanmijten", stallen van boerderijen, pakhuizen en opslagplaatsen van levensmiddelen. Al gauw heeft u in de gaten dat er een muis in huis is. Heeft u hem nog niet gehoord dan ziet u wel de uitwerpselen (3 tot 8 mm lang en 1 tot 3 mm dik ) die ze overal tamelijk verspreid achterlaten.


Zit een huismuis eenmaal in een woning dan kan hij al gauw een plaag voor de hele wijk worden. De huismuis heeft zich verspreid over de hele wereld.


De spitsmuis
is het volgende type muis dat we zullen gaan bekijken. Hij is ook een nachtdier. Hij is vlug en beweeglijk. U kunt hem herkennen aan zijn spitse snuit.

Spitsmuis

Spitsmuizen zijn grote vervuilers van hun omgeving. Bij kou komen ze naar binnen. Deze muis is drager van ziekten als Leptospiren. Een ziekte die op de mens overdraagbaar is.
 

Spitsmuizen zijn kleine muizen met korte pootjes. Er zijn veel verschillende soorten. Alle soorten spitsmuizen zijn overigens beschermde diersoorten. Spitsmuizen voeden zich met insekten. De spitsmuis komt vooral voor in droge graslanden, bosranden en tuinen.
 

De volwassen spitsmuis is 6 tot 9 cm lang.

 

De veldmuis kan een plaag worden voor boeren. Het is een planteneter. Deze muis bouwt nesten tot wel 60 cm diep.

Veldmuis

 

Hij vreet vooral graangewassen, bollen, wortels en aardappelen. De volwassen veldmuis wordt tussen de 9 en 12cm groot. Zijn uitwerpselen zijn groenachtig van kleur.

 

Tot slot noemen we nog de bosmuis. We vinden de bosmuis in bossen en hun aangrenzende tuinen.
 

De bosmuis veroorzaakt narigheid voor tuinder en landbouwer. Hij knaagt aan knoppen van bloemen, noten en gedroogde vruchten. Wanneer het koud en vochtig wordt komen ze de bedrijven binnen op zoek naar voedsel.
 

De bosmuis leeft in groepen. Hij komt in geheel Europa voor. Hij maakt huppelbewegingen en kan ook springen. De bosmuis kan 11cm worden. Hij heeft een staart met een lengte van 7 tot 11cm.


Belangrijk

Pas op met het gebruik van gif. Dit raden wij u af. Ten eerste is het werken met gif niet diervriendelijk. Vervolgens is gebleken dat gif niet altijd werkt, niet effectief is. Sommige muizen zijn namelijk resistent voor het gif.
 

Bovendien leven de muizen nadat ze van het gif gegeten hebben nog enige tijd. Mocht u dus ergens gif hebben gestrooid, dan kan het gebeuren dat de muis op een geheel andere plek sterft. Denkt u dit eens in op uw plafond en u zult begrijpen dat dit enorm zal gaan stinken.

 

Klik hier voor ons aanbod aan vangkooien voor muizen.

Klik hier voor ons aanbod in klemmen en vangsystemen voor muizen.