Ongediertebestrijding – alles wat je moet weten

 • Geplaatst op
Ongediertebestrijding – alles wat je moet weten

Iedereen kan last krijgen van ongedierte. De kans is groot dat jij ook last hebt van een bepaald soort ongedierte in huis of in de tuin. Als dit niet het geval zou zijn dan was je namelijk nooit hier op de site terecht gekomen. Krijg je te maken met ongedierte dan is het noodzakelijk om snel actie te ondernemen. Dit is namelijk de enige manier waarop je in staat bent om grotere problemen te voorkomen. Voor iedereen die nog niet bekend is met ongediertebestrijding hebben we besloten om hieronder het een en ander op een rijtje te zetten. Door dit goed door te nemen weet je precies wat je moet doen om van jouw probleem af te komen.

Het belang van ongediertebestrijding

Het is handig om even stil te staan bij de vraag waarom ongediertebestrijding eigenlijk zo belangrijk is. We zien namelijk dat lang nog niet iedereen op de hoogte is van de noodzaak achter het vroegtijdig ingrijpen als je last hebt van ongedierte. Ongediertebestrijding is noodzakelijk omdat knaagdieren en insecten ziekten bij zich kunnen dragen. Het doel van het verwijderen van elke vorm van ongedierte uit je huis, garage of tuin is om jou en je gezin veilig te houden Knaagdieren kunnen bijvoorbeeld uitwerpselen achterlaten op of in de buurt van voedsel dat ze in je keuken vinden. Als je per ongeluk besmet voedsel eet kun je echt ontzettend ziek worden Ongedierte hebben ook nog eens vaak virussen en bacteriën op hun huid zitten zich mee die een langdurige behandeling vereisen. Andere kunnen bestaande medische aandoeningen zoals astma nog verergeren.

 

Soorten vormen van ongediertebestrijding

Hoewel er natuurlijk erg veel verschillende soorten ongediertebestrijding te vinden zijn kunnen we over het algemeen een selectie maken tussen drie verschillende soorten. Om het weer even wat makkelijker te maken hebben we deze drie vormen van ongediertebestrijding voor je uiteengezet:

 • Insecten – De meeste insecten horen thuis in een andere omgeving dan je huis. Als je er een of twee vindt, zijn het er waarschijnlijk een paar die toevallig binnenvliegen wanneer je de deur open hebt gezet. Dat is geen probleem. Maar als je regelmatig insecten ziet nadat je hebt weggehaald dan is de kans groot dat je last hebt van een plaag. Dit kan bijvoorbeeld gaan om boktorren, spinnen maar ook om muggen of vliegen.
 • Knaagdieren – Knaagdieren kunnen ernstige schade aan je meubels of kabels veroorzaken en hun aanwezigheid kan leiden tot enkele ziekten op lange termijn. Knaagdieren zoals ratten dragen het Hantavirus en salmonella, tularemie en builenpestvirussen bij zich. Raak je hiermee besmet dan is de kans groot dat je echt flink ziek zal worden. Knaagdieren leggen duizenden kilometers per jaar af op het verzamelen van vlooien, ziekten en andere schadelijke stoffen. Heb je last van knaagdieren dan is het noodzakelijk om snel in te grijpen.
 • Wespen – een speciale categorie ongediertebestrijding is gericht op de wespen. Wespen staan niet zozeer bekend om de ziektes die ze met zich meedragen als wel om agressie. Hun steken kunnen echter dodelijk zijn als ze de verkeerde mensen aanvallen. Wespenplagen zijn vaak te vinden bij dakranden en bij donkere hoekjes in de tuin. Ze zullen u over het algemeen met rust laten, tenzij ze worden geprovoceerd. Het grootste gevaar komt voort uit hun vermogen om meerdere keren te steken. Mensen die allergieën hebben voor bijensteken kunnen binnen enkele minuten sterven aan een bijen- of wespensteek. Daarom moet elk zichtbaar teken van een nest of bijenkorf zo snel mogelijk worden verwijderd.

 

Professional inschakelen of zelf doen?

Het kan natuurlijk zijn dat je echt ontzettend veel last hebt van ongedierte bij jou in huis. Mocht dit aan de orde zijn dan is het altijd handig om een professional in te schakelen voor de best mogelijke ongediertebestrijding. Door te kiezen voor een professionele partij weet je namelijk zeker dat je in staat bent om voor eens en voor altijd van het probleem af te komen. De professionele teams op het gebied van ongediertebestrijding weten vaak een stuk beter wat er voor nodig is om de dieren weg te halen of te doden. Dit betekent niet dat het noodzakelijk is om altijd een professional in te schakelen. Heb je bijvoorbeeld maar een aantal muisjes in huis dan kan je deze vaak zelf wel vangen, mits je er op tijd bij bent natuurlijk.

 

Handige ongediertebestrijding doe het zelf tips

Mocht je er nu voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met het bestrijden van ongedierte in huis dan is het echt noodzakelijk dat je op de juiste manier te werk weet te gaan. Hoewel het voor ieder soort ongedierte van belang is om speciale stappen te volgen zijn er een aantal tips die wij aan iedereen mee kunnen geven die last hebben van ongedierte in huis. De belangrijkste tips en tricks voor doe het zelf ongediertebestrijding hebben we hieronder even voor je op een rijtje gezet:

 • Dicht scheuren en gaten aan de buitenkant van de woning af, inclusief ingangspunten voor leidingen en andere openingen
 • Houd boomtakken en struikgewas goed gesnoeid en uit de buurt van het huis.
 • Houd kelders, zolders en kruipruimtes goed geventileerd en droog.
 • Bewaar afval in afgesloten containers en gooi het regelmatig weg.
 • Repareer verrotte dakconstructies. Sommige insecten worden aangetrokken door het hout in verval.
 • Vervang het weerbestendige materiaal en repareer de losse mortel rond de kelderverdieping en de ramen.
 • Bewaar brandhout op minstens 20 meter afstand van het huis en vijf centimeter van de grond.

 

Aan de slag met ongediertebestrijding

Het is dus echt noodzakelijk om snel iets te doen aan ongedierte. Doe je dit niet dan zal je het probleem alleen maar groter maken. Door zelf aan de slag te gaan of door iemand in te schakelen voor de ongediertebestrijding is het echt niet meer zo lastig om van jouw probleem af te komen. Dankzij de handige informatie uit dit artikel heb je in ieder geval een beter beeld gekregen bij wat er allemaal komt kijken bij ongediertebestrijding. Mocht je nog meer informatieve blogs door willen nemen dan zijn er hier op de site nog veel meer artikelen te vinden. Wij raden je zeker aan om ook deze even goed door te nemen!