Hoe vang ik een kat met een vangkooi?

Hoe vang ik een kat met een vangkooi?

Lees alles over het vangen van katten met behulp van een vangkooi.

Vooropgesteld: als u een kat wilt vangen met behulp van een vangkooi, dan hebben we het niet over uw eigen huiskat of die van de buren. Vaak gaat het om zwerfkatten of verwilderde katten. Het is niet altijd eenvoudig om onderscheid te maken tussen een zwerfkat of een verwilderde kat. 


kat op pad zwerfkat vangkooi 
 

Wat is een zwerfkat?

We spreken van zwerfkatten bij huiskatten die om de één of andere reden aan het zwerven zijn geslagen; ze zijn de weg naar huis kwijt. Het zijn dus gedomesticeerde katten. Dit betekent echter niet dat ze gemakkelijk te vangen zijn. Katten die buiten hun vertrouwde omgeving zijn, kunnen vaak angstig of schuw gedrag vertonen. Sommige raken in paniek en vertonen dan tekenen van agressie. Niet voor niets luidt het spreekwoord: 'een kat in het nauw maakt rare sprongen'!

 

Let op: huiskatten (met name katers) kunnen soms wel een dag of drie van huis zijn. Dit betekent niet dat ze vermist zijn of als zwerfkat gezien worden. Huiskatten die enkele dagen op pad zijn, vallen gewoon nog onder de verantwoordelijkheid van hun baasje. Een zwerfkat valt uiteindelijk onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Dit omdat een kat die zijn baasje kwijt is wettelijk gezien wordt als ‘gevonden voorwerp’. De gemeente kan, na vangst van de kat, het dier ophalen. Het dier wordt daarna vaak zo’n twee weken in een asiel opgenomen met als doel het baasje terug te vinden. 

De meest veilige en diervriendelijke manier om een zwerfkat te vangen, is met een vangkooi.
 

verwilderde kat vangen vangkooi voor katten

 

Wat is een verwilderde kat?

Een verwilderde kat is een kat zonder huis en zonder baasje. Soms is het een nakomeling van een huiskat. In elk geval is een verwilderde kat niet gewend aan contact met mensen. Hierdoor kan de kat schuw, onbenaderbaar en onhandelbaar zijn. Qua uiterlijk is het vaak moeilijk te zien of een kat een verwilderde- of een zwerfkat is. Hooguit kunt u het zien aan de uiterlijke conditie en/of verzorging.

Verwilderde katten vallen onder de categorie ‘schadelijk wild’. De gemeente is dan enkel verantwoordelijk voor de vermindering van schade en overlast van de dieren.

 

Overlast door verwilderde katten

Katten krijgen doorgaans één keer paar jaar jongen. Dit gebeurt vaak in het vroege voorjaar. Het is in deze tijd van het jaar dat u het meeste overlast kunt ervaren van katten.
 

Voorbeelden van overlast zijn:

-Openkrabben van vuilniszakken;
-stank door 'sproeien' en urine;
-uitwerpselen in de tuin;
-geluidsoverlast, bijvoorbeeld door nachtelijk 'schreeuwen' en door vechtpartijen.  

 

overlast katten  
 

Vangen van verwilderde katten

Omdat verwilderde katten door het leven gaan zonder enig menselijk contact, is het lokken of vangen van een verwilderde kat niet eenvoudig. Ze zijn namelijk vaak zeer schuw. Een vangkooi kan dan ook een uitkomst zijn om dit soort katten toch te kunnen vangen. Het is een diervriendelijke en bovendien een veilige manier van vangen, voor de kat en voor uzelf. Let er wel op dat de kat niet ergens een nestje kittens heeft (bijvoorbeeld in een schuur). Als de moederkat wordt gevangen, raken de kittens gedesoriënteerd. Ze zijn voor hun verzorging en voeding nog volledig afhankelijk van hun moeder. Is er sprake van een nestje? Vangt u dan eerst de kittens en daarna pas de moederkat! 

 

Het gebruik van de vangkooi

Enkele punten die van belang zijn bij het gebruik van een vangkooi:

-Plaats de vangkooi bij voorkeur op de plek waar de kat al langer zijn voedsel vergaart;
-leg voedsel in de vangkooi. Bij een weggelopen huiskat doet u dit bij voorkeur in het voor hem bekende voederbakje van thuis;
-de meeste katten zijn vooral ’s nachts actief. Het is daarom dat u in de nacht de grootste kans heeft om een kat te vangen in een vangkooi; 
-het dichtvallen van de kooi kan bij de kat een grote schrikreactie veroorzaken. Als u zo snel mogelijk een zwarte doek over de kooi gooit, wordt de kat gauw rustig. Hij ervaart de kooi dan als een veilig, donker ‘hol’.


Lees hier nog enkele tips voor het vangen van katten.

Bekijk hier ons aanbod vangkooien voor katten.

 

 vangkooi katten