Last van ratten: wat te doen?

Last van ratten: wat te doen?

Last van ratten in huis? Lees hier alles over hoe ratten te vangen en te bestrijden.

Last van ratten

Als u last heeft van ratten in en om het huis, is dat natuurlijk erg vervelend. En als er één rat is, zijn het er meestal meer. Ratten leven namelijk in groepen. Daarnaast planten ze zich razendsnel voort: een vrouwtje kan elke vier tot zes weken gedekt worden, waardoor ze per jaar zo'n dertig jongen kan krijgen. Deze jongen zijn vanaf een leeftijd van zes weken al geslachtsrijp. De reproductie van een rattenpaartje en haar jongen kan daarom wel tot zo'n tweeduizend ratten per jaar leiden. Hoewel een groot deel van de jongen het eerste jaar niet overleeft, blijft het natuurlijk een gigantisch aantal. Ratten bestrijden doet u bij voorkeur niet met gif, maar met een klem of vangkooi.

Bruine Rat

Als u ratten ziet, is de kans groot dat het gaat om de Bruine Rat. De Zwarte Rat komt in Nederland haast niet voor; alleen in de zuidelijke provincies en in de haven van Amsterdam worden ze aangetroffen. De bruine rat komt in Nederland verreweg het meeste voor. Een volwassen bruine rat is ongeveer 25 centimeter groot en heeft een staartlengte tussen de 15 en 23 centimeter. De staart is kaal en altijd korter dan het lichaam. Hij is een goede zwemmer en kan wel 77 centimeter hoog en 120 centimeter ver springen.

 

Waar leeft de bruine rat?

De bruine rat is een ‘cultuurvolger’; hij leeft in bewoonde gebieden en is voor een deel zelfs afhankelijk van de mens. Hij verblijft het liefst in een vochtige, niet al te warme omgeving waar voedsel te vinden is. Favoriete plekken zijn kelders, kruipruimtes, schuren, stallen (kippenhok) en graan- en houtopslagen. Ook houdt hij zich graag op bij vuilnisbelten, in de buurt van sloten en dijken en in de buurt van riolen. Niet voor niets wordt de bruine rat ook wel rioolrat genoemd. 

Ratten die in de zomermaanden in de natuur leven, trekken in de winter graag naar de warmte van huizen. De bruine rat is voornamelijk 's nachts actief. Daarbij zijn twee piekmomenten aan te wijzen: een paar uur na zonsondergang en enkele uren voor zonsopgang.

 

Wat eten ratten?

De rat is een alleseter (omnivoor). Hij is dol op granen, maar eet ook zaden, slakken, larven, kikkers, vogeleieren of (delen van) dode dieren. Daarnaast knabbelt hij ook op minder voor de hand liggende dingen als zeep of kaarsen.
 

 

 

Zijn ratten schadelijk?

Ratten veroorzaken nog maar zelden ernstige ziekten. Wel kunnen ze water en voedsel vervuilen door hun uitwerpselen en urine. Zo kunnen ze bijvoorbeeld voedselvergiftiging veroorzaken. Materiële schade veroorzaken ze door het knagen aan textiel, papier, isolatiemateriaal, leidingen en kabels. Dit laatste kan zelfs leiden tot korstsluiting.  


Hoe weet u of u last heeft van ratten?

Aan een aantal dingen kunt u zien of er ratten actief zijn:

 

-Knaagsporen. Denk hierbij aan doorgeknaagde elektriciteitskabels, verpakkingen, isolatiemateriaal en pvc-buizen.
-Uitwerpselen. Deze vindt u bijvoorbeeld langs de looproutes van de rat. De keutels zijn 5-7 mm dik en 12-22 mm lang.
-Pootafdrukken. Dit lijken net kleine handjes. U ziet de afdrukken goed in los zand.
-Holen en hopen vers uitgegraven zand. Bruine ratten zijn echte gravers.
-Looproutes. Deze herkent u aan vast aangelopen zand. Soms ziet u ook vet van de vacht dat achterblijft als ze zich door gaten in hout of steen hebben gewurmd. 

   

Rattenoverlast voorkomen

Er is een aantal dingen die u kunt doen om de overlast van ratten de voorkomen:

 

-Zorg voor een opgeruimde en schone woning, schuur en tuin. Zorg dat de rat geen voedsel vindt. Laat rommel niet te lang liggen; dit is nestmateriaal en geeft beschutting om een nest te maken.
-Gooi afval in goed afsluitbare bakken of containers.
-Zorg dat de rat niet kan binnenkomen via (kleine) openingen in buitenmuren, luchtroosters, niet goed afgesloten deuren en ramen, open rioleringen, putjes of een kapotte regenwaterafvoer. Kleine gaten kunt u het beste dichten met staalwol. 
-Snoei struiken vooral aan de onderkant. 
-Voer vogels en eenden in de ochtend. Als u brood strooit in de tuin, doe dit dan in de ochtend. Restjes brood die in de schemering nog in uw tuin liggen zijn geheid rattenvoedsel. Hetzelfde geldt voor eenden voeren in een nabij gelegen plas of sloot.  

 

Vangkooien voor ratten

Het meest diervriendelijke middel om ratten te vangen is met een vangkooi. Waar moet u op letten bij het plaatsen van een vangkooi?

 

-Zet de kooi in een looproute van de rat, liefst langs een muur. Ratten lopen graag in de beschutting van een huis of ander object. 
-Leg het juiste lokaas in de kooi. 
-Haal een kooi ’s ochtends weer weg en plaats hem ‘s avonds opnieuw. Ratten zijn slim: als ze eenmaal doorhebben dat er een object (kooi) staat, lopen ze er met een boog omheen.

 

 

 

 

Welk lokaas gebruikt u?

Goed lokaas is essentieel bij de bestrijding van ratten. De bruine rat is een liefhebber van granen. Het maakt daarbij uit welk graan wordt aangeboden. Ratten houden bijvoorbeeld erg van haver. Ook de vorm waarin het wordt gegeven belangrijk. Gepelde haver wordt door bruine ratten veel beter opgenomen dan gepunte. Havermeel lusten ze weer niet. Andere veelgehoorde lokmiddelen zijn pindakaas, chocolade of geplette noten.

 

Klik hier om naar ons aanbod vangkooien voor ratten te gaan.
Klik hier om naar ons aanbod klemmen en vallen te gaan.