Welke vangkooi voor welk dier?

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in vangkooien
Welke vangkooi voor welk dier?

Op zoek naar een vangkooi? Lees meer over welke vangkooien geschikt zijn voor welk dier.

Op Vangkooiwinkel.nl vindt u diverse categorieën met vangkooien, onderverdeeld per type dier. Over het algemeen kunt u deze categorieën raadplegen voor een kooi die past bij het dier dat u hoopt te vangen. Maar wat als u een dier wilt vangen die niet beschreven staat in één van de categorieën? Hoe weet u dan welke vangkooi u moet kiezen? Of misschien twijfelt u of de vangkooi die u aan wilt schaffen wel groot genoeg is voor het dier dat u wilt vangen? In dit artikel geven we enkele algemene richtlijnen voor het kiezen van de juiste vangkooi en het gebruik ervan.

 

Over het algemeen geldt: een vangkooi is geschikt als het dier er goed inpast. Kies dus altijd eerder een te ruime kooi dan een te krappe kooi. Een dier zal zich namelijk nooit in de kooi gaan wurmen. Een te kleine kooi kopen werkt averechts en kan het dier zelfs verwonden. Soms kan het lastig zijn de lengte van een dier in te schatten. U kunt in dat geval voor de zekerheid een iets ruimere kooi kiezen of even contact met ons opnemen.

 

De vangkooien zoals beschreven in de categorieën zijn altijd geschikt voor het daarvoor bestemde dier. Binnen de categorie zelf zit nog enige variatie in het soort kooi en de precieze afmetingen. Zo vindt u binnen de categorie vangkooien voor een kat vangkooien voor grote maar ook voor wat kleinere katten. Het spreekt voor zich dat als u een dier wilt vangen van een vergelijkbaar formaat als dat van een kat, u ook prima een vangkooi uit deze categorie kunt kiezen. Een haas, bijvoorbeeld, is ook prima te vangen met een vangkooi geschikt voor een kat.

 

Het is raadzaam ook even goed te kijken naar het verschil tussen doorloopvallen en inloopvallen. Een inloopval is een val of een vangkooi met 1 ingang. Aan het eind van de kooi is het triggermechanisme gemonteerd waarop u het aas kunt plaatsen. De ingang van de kooi zal sluiten als het dier op het mechanisme stapt of er tegenaan duwt tijdens het eten van het aas. Een inloopval is uitermate geschikt om bij de ingang van bijvoorbeeld een hol te zetten. Een doorlopval is een vangkooi met een dubbele ingang. Dit vergroot de vangkans; schuwe dieren stappen namelijk eerder in een doorlopval dan een inloopval. Als u voor een doorloopval kiest, houdt dan de vuistregel aan dat een dier qua afmetingen in de helft van de kooi moet passen.

 

Het grote voordeel van een vangkooi is dat het vangen van een dier op een humane manier gebeurt. Na vangst kunt u het dier zelf op een andere plek uitzetten. Zo kan het dier zijn leven voortzetten en bent u van de overlast verlost. Vangt u een kitten of denkt u dat u iemands huisdier gevangen heeft? Neem dan contact op met de dierenbescherming. Alle vangkooien zijn voorzien van een handgreep zodat u de kooi makkelijk mee kunt nemen. Deze handgreep is voorzien van een kras- of krabbescherming zodat het dier u niet kan verwonden tijdens het vervoer.

 

Belangrijk: check de vangkooi regelmatig. Het advies is om minimaal één keer per dag de vangkooi te checken. U wilt natuurlijk niet dat het gevangen dier verhongert of gewond raakt. Ook wilt u natuurlijk niet per ongeluk het huisdier van de buren in uw vangkooi hebben zitten.